Aanmelden
via Gebruikersnaam:
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:
Nog geen lid?
Klik hier om te registeren.

Wachtwoord vergeten?
Vraag hier een nieuwe aan.
Adverteerders
Gebruikers online on
Gasten online: 2
Verenigde Staten Verenigde Staten
Leden online: 0
Geen leden online

Registraties: 587
Nieuwste lid:
Nederland Mandybalkenende
Algemeen - Geschiedenis
VOOR EEN BREDER BEELD

Beknopte historie van Z. & P.C. De Otters Het Gooi

Z. & P.C. 't Gooi is opgericht 1 mei 1950. Bestuursleden in die tijd waren o.a.: de heren Wedman, Koster, Dorresteijn, Krap en mevr. Heemskerk. 't Gooi maakte in de vijftiger jaren een enorme sportieve bloei door. Het waterpolo- dames en -heren speelde zich af in de hoogste klasse van de KNZB. Bekende namen van de heren uit die tijd waren: Jan Bultman (international, deelnemer waterpoloploeg Olympische Spelen 1964 8e plaats), Frans Vlasman, Jan en Kees van Eijden, Jaap Brandligt, Hennie Beugelaar, Bram Kamphuis, Ab Lust, Paul van Dalen, trainer was de heer Koster. Bekende dames waren: Corrie Schimmel, Rietje Rosier, Jans en Alie Koster, Tineke Lagerberg, Ada den Haan, Coby Baseliers, Bettie Zweers, Sonja van der Kruis, Tineke en Janny de Groot, Margriet Schimmel, Marianne Heemskerk, Willy Lambour, Astrid Ording, Anke Madze. De Zwemploeg was in felle strijd gewikkeld met bekende verenigingen zoals: De Robben, Zian, Het Y, HDZ, LZC, Zwemlust, AZPC. Vele records (w.o. Wereld- Europese- en Nederlandse-) werden in de loop der jaren verworven door Corrie Schimmel, Jans Koster, Ada den Haan en Tineke Lagerberg, onder leiding van trainster Wil Bunschoten-van Breukelen. Eerder genoemde dames waren potentiële Olympia-gangers; hélaas werden de Olympische spelen van Melbourne (1956) door Nederland geboycot; er werd dus geen ploeg uitgezonden.

In 1957 kwam er een scheuring in de vereniging Z & P.C. 't Gooi. 't Gooi ging door met het eerste Heren- en Dames poloteam. Z.V. Naarden (Oprichtingsdatum 23-10-1957) moest helemaal van de grond af aan beginnen. Helaas werd de Z.V. Naarden niet gelijk geaccepteerd door de KNZB. De waterpoloërs/sters en zwemmers/sters moesten één jaar wachten voordat zij uit mochten komen voor de nieuwe vereniging. Om de zwemmers en zwemsters, die aan de Nederlandse zwemtop stonden, toch wedstrijdervaring op de laten doen en uitverkiezing voor Interlands mogelijk te maken, sloten zij zich aan bij de zwemvereniging MOOI ZEIST. Na een jaar is deze omissie door de KNZB rechtgetrokken en werd de Z.V. Naarden door de KNZB erkend. De Koninklijke goedkeuring werd op 10 november 1959 ontvangen. Wil en Han Bunschoten waren de stuwende kracht achter het poloën en het zwemmen. Namen van bestuursleden waren de heren: van Raalte, Houtman, Stoffers, Mac Daniel, van Uitert en mevrouw Heemskerk. Z.V. Naarden startte toen met een relatief kleine zwemploeg. Tineke en Mia Lagerberg, Marianne Heemskerk, Willy Lambour, Adri Lasterie, Margriet Schimmel, Dinie Koopman, Miep Sint, Jos Veldhuizen, Loes Lambriecx, Coby & Rietje Kooy, Astrid & Nettie Lakeman, Joop en Jan Fuchten, Hennie Grootveld, Han Bunschoten, Hennie Lempke, Gerrit en Eric van de Kamp, Ton Koopman, Herman Molenaar, Rob Hanau, Rob Heemskerk, Hannie Klare, Henk Bultman, Ab en Henk Versteeg, maakten hiervan deel uit.

De zwemploeg van 't Gooi stelde in die jaren niet zo veel meer voor; trainer Cees Stadt heeft het nog jarenlang geprobeerd, maar het lukte uiteindelijk niet aansprekende resultaten te behalen. Alle activiteiten werden toen geconcentreerd op het waterpolo en het leszwemmen.

Het leszwemmen is van oudsher de kurk waarop beide verenigingen dreven. Vele duizenden gediplomeerden hebben de verenigingen afgeleverd. De instructeurs/trices waren veelal de sporters zelf (een verplichting?!) en hun ouders. Zij droegen op deze manier ook een steentje bij aan het welvaren van de verenigingen. Veel instructeurs/trices werden door de verenigingen in staat gesteld een opleiding voor zweminstructeur/trice bij de KNZB te volgen. Tot op heden geven er elke zondagochtend ca. 30 vrijwilligers (onbezoldigd) zwemlessen voor de diploma's ABC en 1, 2, 3 en diverse vaardigheidsdiploma's. Hieraan ten grondslag heeft de coördinatie van dit leszwemmen vele jaren in handen gelegen van Margriet Koopman, Lidi Perquin en Wouter Behrens.

De zwemprestaties van de Z.V. Naarden bereikten in die jaren grote hoogtes. Aanwas kwam er in het begin 1960 vanuit De Robben: Lenie, Judith de Nijs en Atie Voorbij. Marianne Heemskerk en Tineke Lagerberg behaalden op de Olympische Spelen in Rome (1960) een zilveren en een bronzen medaille. Willy Lambour verbeterde in 1961 het Europese record 200 m vrije slag. Adrie Lasterie werd in 1962 op de Europese Kampioenschappen met 3 gouden medailles de zwemkoningin van Leipzig. Daarnaast verbeterde de dames zwemploeg vele nationale zwem- en estafette records. Wil Bunschoten-van Breukelen werd een gevierd trainster. Zij heeft nieuwe trainingsmethoden ontwikkeld. Er werden zomer- en wintertrainingskampen belegd. Conditietraining was in die tijd nog géén gemeengoed. Zij trainde met haar sportgroep wekelijks 2x op de hei en in het bos; in totaal werd wel per training een 10 km afgelegd. Door de jaren heen hebben zwemmers/sters zich toegelegd op het langebaan zwemmen (tegenwoordig openwater zwemmen); tot in de jaren 2015 zijn vele aansprekende resultaten behaald.

Zwemmers/sters van Z.V. Naarden zijn zelfs over Het Kanaal gezwommen, hebben de meren in Engeland doorkruist en hebben zelfs wedstrijden in de Nijl en Napels/Capri gezwommen; bekende namen: Piet Stegink, Corrie Ebbelaar, Joke van Staveren.

In het begin van de jaren zeventig kwam er een grote groep jonge zwemmers/sters van Z.V. De Robben naar onze vereniging. Bekende namen waren hier: Ton van Klooster (later meerdere keren kampioen van Nederland op de vrije slag nummers), Marjan van Strijland, Ankie van Beek, Thera en Frans van Veen, Reggie de Jong, Dick en Nelleke Nieuwenhuizen. De polodames zijn nog bekerkampioen van Nederland geworden. Andere bekende zwemmers en zwemsters uit de Naardenschool waren: Piet en Lydia Stegink, Linda de Boer, Annemarie Groen, Dik en Rob Vonhoff, Hansje Bunschoten, Richard van Klooster, Frank van Kesteren, Corrie, Bea en Kim Ebbelaar, Monique de Wit.

Wil Bunschoten-van Breukelen heeft zich in 1974, wegens ernstige ziekte, uit de vereniging teruggetrokken. Zij is overleden op 30-6-1975, 54 jaar oud. Het volledige bestuur en enkele commissieleden van de Z.V. Naarden hielden het daarna voor gezien. Er moest naar een nieuwe ploeg bestuurs- en commissieleden gezocht worden. Gestreefd werd toen verjonging door te voeren. Enige namen van bestuursleden die toen werden gekozen: Daan Lazoe, Ton Koopman, Herman Molenaar, Gerda van Klooster, Frans Vlasman, Frans van Kesteren, Theo Dijkman, Alfons Telkamp, Frank de Haas en Mary van Setten- de Jager.

In 1975 is de naam van de Zwemvereniging Naarden, mede op verzoek van leden en als wilsbeschikking van Wil Bunschoten-van Breukelen, met algemene instemming tijdens een ledenvergadering, gewijzigd in Z. & P.C. DE OTTERS.

In 1976 is door het nieuwe bestuur subsidie aangevraagd; de gemeente Bussum heeft hierin toegestemd en tot op heden krijgen we jaarlijks nog steeds een toelage. De zwemtraining werd in de loop der jaren verzorgd door Frans van Kesteren, Thea Harmsen, Ton van Klooster, Gien Huisman, Leen Broere, Saskia van Nieuwkerk, Flavia Wiggers, Loet Geutjes, Stefan Schoon en Marianne Heemskerk. De zwemploeg acteerde decennia lang in de hoogste zwemcompetitie van Nederland. De meest succesvolle hoofdtrainers waren: Ton van Klooster, Frans van Kesteren, Loet Geutjes.

In oktober 1983 heeft zich een afscheiding in de zwemploeg voltrokken. Een 20-tal zwemmers o.l.v. trainer Joop Lam hebben Z.V. Torpedo opgericht. In september 1984 is er een volledige herenjeugd waterpoloploeg van De Robben naar de Z.& P.C. De Otters gekomen.

In juli 1987 hebben de drie Bussumse watersportverenigingen (G.O.V., De Otters en 't Gooi) een sportkantine in het zwembad opgericht. Hiertoe werd een Stichting in het leven geroepen om de exploitatie van de kantine te regelen, de S.B.G.S.. De samenwerking, die hierdoor tussen de twee zwemverenigingen is ontstaan, heeft wellicht later geleid tot een fusie.

In 1992 hebben een tiental zwemmers/sters van Torpedo overschrijving aangevraagd naar De Otters. In deze periode heeft de jeugd menig goede prestatie geleverd o.a. een 6e plaats in de A klasse, de hoogste klasse in de zwemcompetitie. Later hebben Marein, Eleonore de Jong en Ferry Weertman in Europees verband gezorgd voor aansprekende resultaten.

De dames waterpoloploeg van ‘t Gooi, onder leiding van trainer Rob Heemskerk, is 6x in de periode 1978/1984 Kampioen van Nederland geworden. In de jaren 1975 t/m 1984 werden zij tevens Beker kampioen van Nederland. Enige namen: Ank van Beek, Marjan van Strijland, Nelleke Nieuwenhuizen, Annemarie Groen, Rita Tiggelaar, Joke Bleijenberg, Marjon Koning en Karina v.d. Burg.

Vanaf 1991 tot en met 1997 is De Otters gesponsord door respectievelijk ONKYO en BANG EN OLUFSEN; daar was een naamswijziging aan verbonden. Belangrijk initiatiefnemer is de heer S. van Rijn.

Op 10-11-1998 zijn de verenigingen De Otters & 't Gooi, na een eerdere mislukte poging in 1990, gefuseerd. Doortastende bestuursleden waren o.a.: Ben Klijn, Bob van Slagmaat, Adrie Schilder, Hans van Egmond. De beide zwem- en polo verenigingen gingen verder onder de naam Z. & P.C. De Otters Het Gooi, met als oprichtingsdatum 23-10-1957.

In 2016 hebben de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaatsgevonden. Ferry Weertman heeft tijdens de 10 km Openwaterzwemmen de 1e plaats behaald. GOUD dus! Hij is feestelijk onthaald in zijn woonplaats Naarden. De Otters Het Gooi heeft hem op 24 oktober 2016 het Erelidmaatschap toegekend.
Door de jaren heen heeft de vereniging een trimclub voor "ouderen" geëxploiteerd. Met groot succes sportten ca. 50 volwassenen een uur lang op de maandagavond.

De vereniging heeft altijd ruim in zijn vrijwilligers gezeten. Zij zijn de sterke basis van de vereniging geweest. Ank van Beek werd in de tachtigerjaren onderscheiden met respectievelijk de bronzen-,zilveren- en gouden speld van de KNZB wegens haar verdiensten voor het nationale waterpolo team. In 1997 werden Margriet Koopman en Wil Molenaar door de KNZB onderscheiden met de “Zilveren Speld”, voor 40 jaar inzet voor de zwemsport. De Gemeente Bussum verkoos hen later als ”Vrijwilliger van het jaar 1997”. Aan Herman Molenaar werd in 2006 door de gemeente Bussum “De Kleine Johannes “ uitgereikt als blijk van waardering voor het jarenlange bestuurlijke vrijwilligerswerk bij de SBGS en Z. & P.C. De Otters Het Gooi. De Koninklijke onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau werd in 2009 en 2012 uitgereikt aan de dames Margriet Koopman en Thea Harmsen. Ada Haarbrink en Ellie Vreman zijn onderscheiden met de “Zilveren Speld” van de KNZB voor hun jarenlange Bestuurswerkzaamheden voor de Kring Amsterdam/Het Gooi.

De verenigingen hebben gezwommen in de navolgende locaties:

            Openluchtzwembad de Meerweg te Bussum
            Openluchtzwembad Crailo te Hilversum
            Openluchtzwembad Zeist te Zeist
            Openluchtzwembad Naarden te Naarden
            Openluchtzwembad De Sijsjesberg te Huizen
            Zwemstadion Naarden te Naarden
            Zwembad Kapelstraat te Hilversum
            Sportfondsenbad Bussum te Bussum
            Sportcentrum de Zandzee te Bussum

De vereniging is stabiel gebleven. Wel heeft zich in 2013 een crisis voorgedaan. De toenmalige penningmeester, tevens de penningmeester van de SBGS, heeft een greep in de kassen gedaan. Anno 2015 zijn de besturen en de leden nog steeds bezig om de financiële gevolgen hiervan te boven te komen.

De vereniging heeft momenteel 600 leden, 12 Ereleden en 24 leden van Verdienste. De zwemactiviteiten vinden plaats in het Sportcentrum De Zandzee te Bussum.

Ik ben mij ervan bewust dat ik namen en gebeurtenissen vergeten zou kunnen zijn. Buiten de geraadpleegde parate kennis, plakboeken en jaarstukken is er geen archief aanwezig. Indien men nog aanvullende informatie heeft, ben ik bereid dit stuk alsnog aan te passen.

Bussum, 25 oktober 2016.

H.J.Molenaar


Bronvermelding: Internet, Jaarstukken 1974 t/m 2014, plakboeken Wil Molenaar-Lambour.

Gesprekken met: mevr. Ada Stegink-van Wel, de heer Frans van Kesteren, de heer Ton Koopman en mevr. Margriet Koopman-Schimmel.
Willekeurige foto
 
 
Neheim Husten 2014
Bekijk album
Vacatures

Zwem ABC
Connect with Us
Clubkleding
Laatste nieuws
Er is voor dit paneel geen inhoud gedefinieerd
Kalender
Juli 2024
Z M D W D V Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 01 02 03

Legenda:
 Algemeen
 Diplomazwemmen
 Waterpolo
 Wedstrijdzwemmen
 Meerdere takken